Kratka zgodba o Loščiki

Loščika je staro prleško poimenovanje za divjo jablano lesniko. Zgodbe, ki jih rišem, ostanejo zabeležene na malih in manjših formatih. Nekatere imenujem mali kvadratki, druge slikice. Navdih črpam iz sveta, ki me obdaja - ali ki bi ga želela okoli sebe, zato so moje risbice pogosto naivne. Največkrat so upodobljene živali, drevesa, ekosistemi, pa tudi hišice in naselja. Po naše bi rekli 'fse fele'.

Kot krajinska arhitektka z uni diplomo svetujem in oblikujem sonaravne prostorske rešitve za dvorišča in parcele.

To počnem na nekoliko samosvoj način, ki je v skladu z vrednotami spoštovanja do narave, do vseh živih bitij, umetnosti, estetike. Nato pri nastajanju nove zasnove sodelujemo vsi - z ročnim delom in osebno vpletenostjo. Torej, predlagane vrste velikokrat na koncu tudi skupaj sadimo. Le tisti, ki je osebno izkopal luknjo, posadil drevo in ga nežno privezal, bo do svojega vrta začutil globoko povezanost.

Pri meni v Prlekiji se lahko oglasite v mojem majhnem studiju, kjer si lahko ogledate reči v živo. Leto 2023 se je začelo z velikimi spremembami, ki so neposredna posledica sveta, spreminjajočega z visokimi obrati. Orkanski veter je pretresel zasnovo našega dvorišča, veliko energije je šlo in še gre v rekonstrukcijo vrta. 

Doslej sem na vrtu preštela več ko 40 vrst ptic, občasno najdem belouško, kakšno smokuljo, rogače, krastače, rosnice, pupke, pri nas domuje nekaj ježev. Prosto po parceli se sprehajajo race in kokoši.

Spomladi intenzivo sodelujem pri prenašanju dvoživk.

Zato počasi ustvarjam spletno stran... nekoč bo že. Vem samo, da je še pred mano veliko dela.

 

Hvala, da ste potrpežljivi,

Vesna Kitthiyavrt